SKYR?
Idag var jag superhungrig efter gympalektionen för jag hade slängt i mig frulle på springande fötter. Jag har svårt att gå upp på morgonen... När jag slitit på gymmet behövde jag dessutom näringen jag brytit ner på passet. Jag gick till Coop för att köpa något näringsrikt och nyttigt. Jag hittade skyr. 15 kr. Har alltid velat testa det men aldrig riktigt fått chansen. Jag hade inte heller ätit så bra med proteiner denna veckan så att kompensera med en liten proteinbomb skadar aldrig!
Vad är Skyr?
Skyr är en yoghurt som ursprungligen kommer från Island, där den ätits i över tusen år. Den är naturligt fettfri, nyckelhålsmärkt och är rik på proteiner vilket gör den till ett mättande och nyttigt mellanmål.
Hur görs Skyr?
För att framställa skyr används skummjölk som syras med en speciell SKYR-syrningskultur. Mjölken skiktas sedan i flera omgångar där vatten och mjölksocker (kolhydrater) filtreras bort. Kvar finns en koncentration av de nyttiga mjölkproteinerna. Denna process gör att det är 3 gånger högre proteinhalt än i en vanlig yoghurt. För de olika smakerna tillsätts en bärrik sylt.
Hur smakar Skyr?
Den har en yoghurtliknande konsistens men är klart mer mättande tack vare sitt rika proteininnehåll. Den lite sträva, syrliga men ändå söta smaken känns äkta och genuin. För att förhöja smakupplevelsen tillsätter vi äkta bär. Skyr finns i fyra smaker; vanilj, hallon & granatäpple, blåbär och jordgubbar. Skyr är ett bra tips på mellanmål.
Jag testade Skyr med smak av blåbär, den var god och den mättade direkt!
Blåbär
Blåbär är goda små bär och väldigt nyttiga då de innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler
och är en populär smak bland mellanmål.
Ingredienser Skyr Blåbär:
Skummjölk, blåbär 5%, socker 5%, naturlig arom, syrningskultur.
Näringsinnehåll Skyr Blåbär: |
|
per 100 g: |
per portion (160 g): |
Energi |
320 kJ (75 kcal) |
520 kJ (120 kcal) |
Protein |
10 g |
16 g |
Kolhydrat |
8,5 g |
14 g |
varav sockerarter |
8,5 g |
14 g |
Fett |
0,2 g |
0,3 g |
varav mättat fett |
0,1 g |
0,2 g |
Kostfiber |
0,3 g |
0,5 g |
Natrium |
0,04 g |
0,06 g |
Kalcium |
97 mg (12 %*) |
155 mg (19 %*) |
*av Rekommenderat Dagligt Intag |
|
Kylvara: +2°C - +8°C |
Vikt: 160 g
|
Varför är protein bra?
Proteiner är byggstenar i kroppen och ingår i kroppens alla celler. De behövs för uppbyggnad och reparation av kroppen och är viktiga beståndsdelar i våra muskler. Proteiner ingår även i hormoner och viktiga delar av immunförsvaret och är därför nödvändiga för hela kroppens funktion. Protein är, tillsammans med kolhydrat och fett, en av kroppens energikällor och anses vara den mest mättande energikällan.
Tack vare den speciella tillverkningsmetoden är Skyr naturligt rik på mjölkprotein. Hela 53% av energin i Skyr kommer från protein och en portion Skyr innehåller 16 g protein.
Hur kan Skyr vara naturligt fettfri?
Skyr tillverkas av fettfri skummjölk.
Vad är skummjölk?
Skummjölk är mjölk där fettet har separerats bort.
Hur mycket socker finns det i Skyr och varför?
Skyr är nyckelhålsmärkt och innehåller 8,5 gram kolhydrater per 100 gram. 3 gram kommer från laktosen i mjölken, 5 gram kommer från sylten och resterande 0,5 gram kolhydrater kommer från bären. En portionsbägare (160 gram Skyr) innehåller 14 gram kolhydrater.
Den är lite dyrare än många andra vanliga mellanmål, varför?
Det går åt tre till fyra liter mjölk för att tillverka en liter Skyr vilket innebär att kostnaden för mjölkråvaran därmed blir 3-4 ggr dyrare än ”vanlig” yoghurt.
För er som vill äta lite nyttigare och hålla er mätta längre så borde ni testa skyr som mellanmål, man får dessutom en praktisk liten sked till paketet. And you´re good to go! Det enda negativa jag kan tänka är att man kanske hade velat ha ett större paket så man kan ha det hemma till frukost. Det blir dyrt att köpa paket för paket, hade gärna haft det i lika stor förpackning som mjölk tex.
SMAKA & NJUT! Både gott och nyttigt!
Källor:
http://skyrsverige.se/vara-produkter/
http://skyrsverige.se/historien-om-skyr/
http://skyrsverige.se/varfor-ar-protein-bra/